San Francisco deel 2

Naast de Golden Gate Bridge en de kabeltrams heeft San Francisco nog een andere bekende bezienswaardigheid: het eiland Alcatraz. Voor de meesten bekend als de plek van de historische gevangenis waar de zwaarste criminelen van Amerika, onder wie Al Capone, hebben vastgezeten. In de 29 jaar dat Alcatraz dienst deed als gevangenis is er geen enkele gevangene ontsnapt maar werden wel een aantal pogingen ondernomen.

Dit alleen al maakt ons zo nieuwsgierig om grondgebied Alcatraz te betreden! Met 400 passagiers, wat meer is dan de 336 beschikbare cellen, staan we aan te schuiven om de boot op te kunnen. Een kwartiertje later worden we gedropt op het eiland. Om het half uur voert een nieuwe boot aan. Een snelle rekensom maakt rap duidelijk welk een massatoeloop er dagelijks/ jaarlijks is.

Zij die er destijds gedwongen naar toe werden gebracht wisten maar al te goed waarom ze plannen smeedden om er te kunnen ontsnappen. Ze waren maar amper 2 km verwijderd van het vaste land maar realiseerden zich wel dat de ijzige stromen die het eiland omringen zwemmend niet te overbruggen waren.

Aan voedsel hadden ze geen tekort maar de leefomstandigheden waren erg spartaans. Een cel van 1,5m bij 3m voorzien van een tafelblad ter grootte van een dienblad en een even grote plank die dienst deed als stoel. Denk daar nog een bed, toilet en wasbak bij en de opsomming is rond. En zero privacy!!! Stel je voor…. Wel boeiend om dit allemaal van dichtbij te kunnen bekijken. 

Een snelle hap op Fisherman’s Wharf en daarna aanschuiven in de ellen lange rij om een plaatsje op de Cable Car te bemachtigen. Deze brengt ons met het nodige belgerinkel, het trillen van de rails en het puffend gegrom van de kabel tot in Union Square. 

Opvallend in deze buurt zijn de vele daklozen die het straatbeeld kleuren. Recent nog stond in de krant dat ze met zo’n 8000 zijn. Sommigen liggen letterlijk op straat te slapen, anderen slaan op de stoep hun schamel tentje op, nog anderen peuteren al het mogelijks te vinden voedsel uit de vuilnisbakken…. en dat in zo’n welvarende staat.

Vervolgens laten we ons oog nog vallen op Chinatown die begint bij Chinatown Gate, een veelkleurige poort die bewaakt wordt door draken en karpers. De vele lampionnen die ophangen in de straten en de verleidelijke kraampjes errond roepen meteen een exotische sfeer op.

Kunnen we San Francisco op een mooiere manier afsluiten dan met de zachte lichtstralen van de ondergaande zon die zich op de Golden Gate Bridge neer gedijen? Als we lang genoeg wachten zien we ook nog de lichtjes erop aangaan. Bey bey San Francisco!

← Previous post

Next post →

1 Comment

 1. Martine Hugelier

  Hey Greet en Francis ,

  supermooie reis maken jullie !
  Bedankt dat we vanuit het thuisfront mochten meegenieten van jullie mooie foto’s en avonturen !!

  Veilige thuiskomst en tot ziens in het kleine Vlaanderen
  bye

Comments are closed.

error: Content is protected !!