Woensdag 24 april Hiroshima

De Shinkansen brengt ons vandaag van Okayama naar de welbekende stad Hiroshima. Een stad die geen introductie nodig heeft maar wereldberoemd is door zijn verleden. Juist daarom maken we ook een ommetje om wat meer te weten te komen over dat verschrikkelijke verleden van bijna 80 jaar geleden.

De stad Hiroshima is vooral beroemd geworden om de vreselijke nucleaire aanval tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin de atoombom ‘Little Boy’ 78.000 doden veroorzaakte en de stad compleet verwoeste. Na de Tweede Wereldoorlog is Hiroshima helemaal opnieuw opgebouwd, waardoor het nu een zeer moderne stad is.

Gelukkig ligt de stad nu niet meer in gruizelementen maar heeft Hiroshima tegenwoordig veel te bieden, meer dan wij gedacht hadden. Het werd dus een betrekkelijk lange dag waardoor we later dan gewoonlijk onze toevlucht zochten op onze hotelkamer.

Net als zoveel andere toeristen en vandaag vooral ook veel studenten die vermoedelijk op schooluitstap waren, bezochten wij het Peace Memorial Park met daarin het Vredesmonument en de Genbaku Dome. De Japanners hadden al snel besloten dat dit gebouw het teken is dat de mensheid sterker is dan oorlog of welke bom dan ook. Waardoor de Genbaku Dome bewaard is gebleven in praktisch dezelfde staat als na het bombardement.

Het vredesmonument is niet alleen een grimmig en krachtig symbool, het drukt ook de hoop uit voor wereldvrede en de uiteindelijke eliminatie van alle kernwapens. Dit is ook deels de reden waarom het door Unesco op de lijst van Werelderfgoed is gezet.

Zo goed als naast de Dome stond er een overlevende van de ramp het verhaal te doen van wat zich afgespeeld heeft die bewuste 6 augustus 1945. Zijn moeder was toen nog zwanger van hem toen het bombardement plaats vond. Zijn leeftijd kent dus geen geheimen meer, kortom een goed bewaard man! Heel uitgebreid gedocumenteerd deed hij zijn verhaal in het Engels. 

Het Peace Memorial Museum konden we niet links laten liggen, het liet heel wat beklijvende beelden zien. De sfeer in het museum was er dan ook heel ingetogen en stil, zelfs bij de vele studenten.

En wat dacht je, Hiroshima heeft eveneens een kasteel. Maar ze weten het bijzonder goed te verstoppen. Op zeker ogenblik dachten we echt dat ze het nog moesten bouwen…. 😀 Je ziet overal bordjes die ernaar verwijzen maar je moet verdomd goed op zoek gaan om het te vinden.

Blijkbaar is die entourage ook de place to be om er een fotoreportage te maken. We hadden het geluk er een pas getrouwend koppeltje te zien poseren voor het maken van hun fotoreportage.

Ons vooropgesteld programma was nog niet rond, nog één plaats stond zeker op ons to-do lijstje. We zochten de weg en het nodige vervoer om nog tot bij het Miyajima Itsukushima schrijn te geraken. De tram, die we eerder nog niet gebruikt hebben in Japan en de Ferry brachten ons naar wel één van de meest iconische plekken in Japan.

Het tempeleilandje Miyajima (soms ook Itsukushima genoemd) ligt recht voor de kust van Hiroshima. De trekpleister op het eiland is de Itsukushima-schrijn. Deze rode Torri staat bij hoogtij half onder water en lijkt daardoor te drijven.

Een leuk feitje die ik las in onze documentatie is dat de stad door het Japanse Parlement is uitgeroepen tot “Stad van de Vrede” dankzij de vele inspanning die geleverd wordt  voor vrede op aarde.

En met die mooie gedachte gaan we de nacht tegemoet. 😉

← Vorig bericht

Volgend bericht →

3 Reacties

  1. Claudine

    Mooie foto’s Francis.
    Ik vraag mij af of het daar vroeg donker is? 🤔. Of zijn jullie nog onderweg ‘‘s avonds?

    • Hey Claudine,
      In Japan is er geen zomer-en wintertijd. Gedurende de eerste dagen van ons verblijf ging de zon onder omstreeks 18u10. Ondertussen zijn de dagen al wat langer en zien we de zon ondergaan tegen 19u.

  2. darline

    Proficiat Greet met uw heel mooie manier van schrijven, het is heel aangenaam om het te lezen, precies of we zijn ook een beetje in Japan!!!!
    Proficiat aan Francis met uw fantastische foto’s , zeker een fototentoonstelling waard!!!
    Geniet nog van jullie laatste dagen en een veilige thuiskomt!!

error: Content is protected !!